İş hayatımın başından beri teknoloji, yazılım geliştirme ve danışmanlık alanında çalışıyorum. 4-5 senelik kurumsal tecrübelerden sonra kesin karar olarak kurumsallıktan çıkıp danışmanlığa devam ettikten sonra gördüm ki arkamda iyi bir birikim ve tecrübe oluşmuş. Bu dönemde en büyük öğretim Tolstoy bisikleti oldu.
Bu acı hikayeyi duymanlarınız varsa kısaca anlatayım. Küçük oğlunu kaybeden Tolstoy hayata tutunmak için 67 yaşından sonra bisiklet sürmeyi öğrenir ve bu hikayeden yola çıkarak Einstein'in çok anlamlı bir cümlesi vardır:
Hayat bisiklet sürmeye benzer, dengeyi korumak için ilerlemek gerekir. - Albert Einstein
Benim ise çok benzer bir yaklaşımım oldu. Bildiklerimi geliştirmek zaten yaptığım bir işti, ben hep bilmediklerimi öğrenmeyi seçtim. İlerlemenin, farklılaşmanın yeni fikirler üretmenin tek yolunun bu olduğu keşfettim. Evet bir konu üzerinde uzmanlaşmak, 10.000 saat çalışmak vs. gibi sonucu dikey uzmanlığa bağlanacak açıklamalar aklımıza gelse de aksini iddaa etmiyorum. Sadece konfor alanını terk etmeye başladığınızda farkedecek ve göreceksiniz ki aslında bildiğinizi zannettiğiniz şeyler bildiğiniz gibi değil. İşte bu sebeple hiç bir zaman, yaşınıza, pozisyonunuza, gelirinize aldırış etmeden bisiklet sürmeyi öğrenme hevesi ve dirayetini korumanızı öneriyorum. Sonuçta hayat bir gün bitecek ve yapmadıklarımızdan pişman olacağız belki de.
Bunları planlarken nelere dikkat ediyorum peki?
Detaylara Girme
Bir konu hakkında hele ki bilmediğiniz bir konuda tüm detayları öğrenme şansınız yoktur. Bu sebeple bilmediğim bir konu ile ilgili araştırma yaparken önce şunu sorguluyorum. Neden, nasıl, ne zaman yapılır/kullanılır/gereklidir. Kafamda ki ihtiyaç analizini netleştirebilmem için bu soruları parametrik olarak döndürüyorum. Detaylar mı? İlk öğrenme aşamasında sadece sizi boğar ve konudan uzaklaştırır.
Yabancı Kaynakları Tara
Maalesef bir çok uzman ve kaynak olsada ister istemez bazı konularda ana dilimizde ki kaynaklar yetersiz kalabiliyor. İngilizce ve üstüne Fransızca kaynakları tarayabilmenin rahatlığı oluyor. Kendimizi geliştirirken önümüzde ki en büyük engel dil ve iletişim engelidir.
Bir Uzmana Danış
Bugün Linkedin kullanabilen - ki genelde FB benzeri saçma siyasal paylaşımlar yapan insanların sayısı arttı ancak hala bazı grup ve insanlarda umut var :) Mutlaka bu kaynakları verimli kullanarak ArGesini yaptığınız, araştırdığınız işin uzmanı olan insanları bulun. Sorularınızın bir bölümünü onlara sorabilirsiniz. En azından ben tarafıma yöneltilen sorulara elimden geldiğince cevap dönüyorum, sizde bunun karşılığını alabilirsiniz.
Küçük Yatırımlardan / POC'lerden korkma
Bu hassas bir konu, bazısı için 2.000 TL büyük bir para iken kimisi için 200.000 TL bir Arge projesi yada bir araştırma için gözden çıkarılabilecek bir hedef olmaktadır. Minör bir hedefiniz olsun, girdi ve çıktıları baştan belirleyin ve olabildiğince tahminlerden kaçının. Tahmin etmek, olmayan bir şeyleri varmış gibi varsaymak en büyük yanılgınız olacaktır. Küçük bir bütçeyi (eğitim, seminer, demo) gözden çıkarabilmek bazen ufkunuzu açacak ve yeni bir vizyon katacaktır.
Bu sebeple hedefiniz daha önce yap(a)madıklarınızı öğrenmek ve fiziken olmasa bile zihinsel olarak konfor alanınızı zorlamak gelişiminizde çok büyük katkı sağlayacaktır. Tabi bilmediğiniz konular ile ilgili olarak bilgi edinme süreci sizi kendi kendine öğrenmeye (Self-Learning) itecektir. Belirli bir istikrar, yöntem ve disiplin gerektirmek ile beraber daha önce faydalandığım ve bazı yöntemlerini uyguladığım bir kaynağı paylaşacağım. Kendi kendine öğrenme konseptini tanıyarak gerekli bilgileri alabileceğiniz bir kitap.
Sonuç olarak gelişmeye ihtiyacımız var özellikle bugünlerde, salgın hem iş hayatını hem özel hayatlarımızı travmatik bir şekilde etkiledi. İster hobileriniz, ister profesyonel hayatınız için gelişmeyi durdurmamak ise bir seçim.
Comments